Jdi na obsah Jdi na menu
 


Akhami - dostihy a coursing

14. 11. 2010

Coursing

Akhami je celou svou chrtí duší lovec. Povahou mi připomíná svou mámu Taletmot a hlavně africkou babičku Taytok. Po tátovi Tarim podědila snad jen ten krásně žíhaný kožíšek. Ale nezávislostí je prostě celá Taytok. Aby mohla své lovecké pudy vybít, začali jsme se účastnit coursingových akcí. Licenci Akhami získala v březnu 2009. Krátce na to si vyběhala titul „Mezinárodní mistr ČR v coursingu“, dostala zlatou medaili s jedničkou uprostřed a právo zúčastnit se evropského coursingového mistrovství v Mariánských Lázních. Zní to hezky, že? No, ale u azavaků to je u nás i ve sportu tak trochu jako s výstavami: chybí konkurence. V roce 2009 byla totiž jedinou fenkou azavaka, která se coursingů v ČR účastnila. Takže jí stačilo jen doběhnout do cíle a titul byl její. Útěchou mi je, že její bodové ohodnocení vůbec nebylo špatné. Na Mistrovství Evropy se jí první běh nepovedl, její soupeřka si zkrátila trasu dle mého názoru o víc jak 50% - myslela jsem, že běh se bude považovat za neplatný – a návnadu táhli zběsilou rychlostí jen pro ni tak, aby nevběhla na rozjeté lanko. Akhami, která se snažila sledovat návnadu, tedy střapec „ujel“ a moje chytrá Akha ho dohledávala v křoví jako zvěř… Nakonec doběhla s obrovskou bodovou ztrátou. Ve druhém běhu si to ale vynahradila a podala, pokud si správně pamatuji, třetí nejlepší výkon fen azavaků z celého dne. A užila si to a byla šťastná, i bez medaile, a já na ni byla pyšná.

Coursing mám ráda. Líbí se mi chvíle těsně před startem, kdy držím Akhami a cítím, jak mi její vzrušené srdíčko buší téměř v dlani. A pak ji pustím. Je to jako dát svobodu divoké bytosti, nechat ji jít, ať je volná a šťastná… A tahle divoká bytost se ke mně pak vrací zpět, sršící energií a radostí a rozzářenýma očima hledá můj pohled. Celým vlnícím se tělem mi sděluje, že právě prožila svůj velký lov, ke kterému je stvořená, a že je ráda, že jsme spolu… Je to hezký zážitek, pro nás obě.

 lednice-17.04-akha-1.jpg

Dostihy

Akhami jakožto správný lovec neřeší, jak a kde běhá, hlavní je lov. Takže i dostihová dráha se jí líbí, i když příliš často jsme se na ni nedostali. Doufám, že se mi to podaří v budoucnu napravit a Akhami si vyběhá licenci i na dostihy a budeme se účastnit nejen tréninků.

 

Náhledy fotografií ze složky Akhami