Jdi na obsah Jdi na menu
 


M. Christine Zink DVM, PhD, DACVSMR: Pátý prst – amputovat či ne?

24. 3. 2012

Pracuji výlučně se psími atlety a připravuji rehabilitační programy pro zraněné psy nebo psy, kteří museli podstoupit chirurgický zákrok v důsledku zranění při sportovním výkonu. V současnosti vídám mnoho psů, zvláště těch, kteří se účastní terénních a loveckých soutěží a psů, kteří běhají agility, kteří trpí chronickou artritidou karpálního kloubu (zánětem zápěstí), jejichž sportovní kariéra musela být ukončena nebo se k nim alespoň během zbyvající části jejich sportovní kariéry musí přistupovat se zvláštní opatrností. Z těch více jak třiceti psů s artritidou zápěstí, které jsem viděla, měl pouze jeden z nich ponechány páté prsty.

Když se podíváte do učebnice anatomie (výborná je Miller´s Guide to the Anatomy of Dogs – viz níže uvedený obrázek 1), zjistíte, že k pátému prstu se pojí 5 šlach. Samozřejmě se na konci šlachy nachází sval, což znamená, že pokud psovi amputujete pátý prst, zůstane pět svalů, které pes nebude používat, a v důsledku toho dojde k jejich atrofii.

Oněch pět svalů je důkazem, že pátý prst má svou funkci. Jeho účelem je zabránit vzniku kroutivé síly, působící na končetinu. Pokaždé, když tlapka dopadne na zem, zvláště pokud pes kluše nebo cválá (viz obrázek 2), dostává se pátý prst do kontaktu se zemí. Když se pak pes potřebuje otočit, zapře se pátý prst o zem, spodní část končetiny se o něj opře a zabrání se tak namáhání končetiny a působení kroutivé síly. Pokud pes pátý prst nemá, noha se mírně zkroutí. Pokud k tomu dochází celý život, může to vyvolat zánět karpálního kloubu nebo snad i poranění dalších kloubů, jako je loket, rameno a prsty. Mějte na paměti jedno: pes bude běhat, ať pátý prst má nebo ne, a tlaky na různé části končetiny prostě působit budou.

Možná si teď říkáte: „Žádný z mých psů nikdy netrpěl bolestí zápěstí nebo zánětem kloubů.“ Zde je třeba vzít  úvahu, že psi nám díky své přirozenosti nedávají najevo, pokud trpí mírnou až střední bolestí. Kdyby zdravotní sestra na urgentním příjmu mohla psa požádat, aby ohodnotil bolest, kterou trpí, na stupnici od 0 do 10, přičemž 10 by byla bolest nejsilnější, jejich odpověď by byla 0, 0, 0, 0, 0, 6, 7, 8, 9, 10. Většina našich psů, zvláště pokud trpí bolestí, která narůstá postupně, se s tím prostě vyrovná a nestěžuje si, pokud se taková bolest dá vydržet. Když však prohmatáte zápěstí starších psů, kteří nemají pátý prst na předních končetinách, často vyvoláte bolest při relativně minimální manipulaci.

A nyní něco k možnosti poranění pátého prstu. Většina veterinářů vám řekne, že ve skutečnosti nejsou taková poranění zdaleka nijak běžná. A že pokud k nim dojde, přistupuje se k nim jako k jakémukoliv jinému zranění. Dle mého názoru je daleko lepší ošetřit takový případ než amputovat psovi pátý prst předem jen proto, „aby se náhodou něco nestalo“.

Obrázek 1. Anatomie levé přední končetiny psa se znázorněním pěti šlach, napojených na pátý prst. (převzato z knihy Miller´s Guide to the Dissection of the Dog) - Šlachy napojené na pátý prst (nahoře) a pátý prst (dole)

 

dewclaw-anatomy.jpg

Obrázek 2. Pes cválá a jeho pátý prst se dotýká země. Pokud pes v takové situaci potřebuje provést otočku vpravo, opře se pátý prst o zem, podepře spodní část končetiny a zabrání vzniku kroutivé síly působící na klouby.

 gallop.jpg

________________________________________________________________________

Anglický originál se nachází na webu www.caninesports.com - odkaz na uvedený článek zde.